Landbouwersfamilie
Hoe familie de Bruijn verbonden raakte met De Kleine Vossenberg
Veel van de herinneringen, anekdotes en verhalen binnen familie de Bruijn kunnen worden gelinkt aan boerderij “De kleine Vossenberg”. Een boerderij, gelegen aan de Langeweg 93, te Kruisland in Nederland, welke voor generaties door de familie is bestiert en overgedragen. Het is echter niet zeker hoe de familie verbonden, en later in bezit is geraakt van deze boerderij.
Nu, dankzij nieuw onderzoek en verdere inventarisatie en digitalisering van historische documenten is met grote waarschijnlijkheid te stellen dat de boerderij 5 generaties in de familie is geweest.
Vanuit familieverhalen is bekend dat de boerderij eigendom was van jonkvrouw Madame de Pierpont uit Tilff, België. Als verpachter ontving zij periodiek vergoedingen terwijl een pachter de boerderij bewoonde en als landbouwer bestierde. Uit dezelfde verhalen blijkt dat een voorouder als boerenknecht is gestart op de boerderij, en op een later moment de pacht van de boerderij kon overnemen.
Tijdens uitgebreid stamboomonderzoek is gebleken dat Kornelis, geboren op 8 mei 1798 te Steenbergen, zich bij de invoering van het bevolkingsregister in diezelfde gemeente in 1850 heeft ingeschreven als landbouwer.
We vinden uit die tijd nog geen registraties over de boerderij, echter vinden we vanaf 1880 wel dat zijn zoon, Pieter de Bruijn eigenaar is van perceel C112 in Kruisland welke aan de Langeweg ligt.
Het is aannemelijk dat dit ‘eigendom’ gebaseerd is op de pachtovereenkomst.
Vóór 1949 werden adressen nog niet aangeduid met straatnaam en huisnummer, zoals we dat nu kennen. De vestiging Steenbergen en ook Kruisland was verdeeld in wijken waarbij men gebruik maakte van een combinatie van een wijknummer en een straatnaam. Ieder gebouw, zo ook huis, schuur of stal kreeg een wijkletter met een nummer toegewezen. Dit is waar de C112 naar refereert en hoe we weten dat dit de Langeweg te Kruisland betreft.
U kunt hiervoor het Wijkregister Steenbergen raadplegen en zoeken op “C112”.
De combinatie van de volgende observaties maakt dat het aannemelijk is dat Kornelis op de boerderij heeft gewoond.
1. Kornelis schrijft zich in 1850 bij de start van het bevolkingsregister in als Landbouwer in Steenbergen
2. Zijn zoon, Pieter, lijkt vervolgens als eigenaar te worden opgetekend van een perceel dat overeenkomt met het tegenwoordige adres van de boerderij.
3. Kornelis kreeg zeven kinderen, waarvan twee zonen. Pieter is de zoon in de directe lijn met nakomelingen waarvan zeker is dat zij op de boerderij hebben gewoond en gewerkt.
4. Binnen de familie bestaat de collectieve herinnering dat de boerderij voor tenminste vier generaties binnen de familie was. Dit brengt ons wederom bij Pieter.
Derhalve wordt vermoed dat Kornelis, eerst als knecht en later als pachter, de boerderij “De kleine Vossenberg” binnen de familie heeft gebracht, en later op zijn zoon Pieter heeft overgedragen.
Boerderij in de familie
Wanneer we de stamreeks volgen van Kornelis tot de meest recente nakomelingen in de mannelijke lijn dan kan al snel worden geconcludeerd dat familie de Bruijn een echte landbouwfamilie was.
Zo is “De kleine Vossenberg” door de gezinnen in deze stamreeks bewoond en bestiert tot en met Jacob Wilhelmus Maria.
Volgordelijk ging deze over van Kornelis op Pieter, Kornelis, Godefridus Johannes en vervolgens dus Jacob Wilhelmus Maria.
De gebouwen, het erf en de inventaris waren reeds in bezit gekomen. Uiteindelijk hebben Jacob en zijn vrouw, Theodora Maria de mogelijkheid gekregen de rest van de boerderij te kopen in plaats van te pachten. De boerderij was officiaal 54 hectaren groot (54.0390ha). Bij de koop zijn alle bijbehorende gronden aangekocht maar in diezelfde transactie zijn ca. de helft van de gronden direct verder verkocht aan een collega landbouwer, zijnde Piet van der Heijden.
Later, rond hun pensioen in maart 2020, hebben Jacob en Theodora de boerderij verkocht, daar de nakomelingen in de familie de Bruin allen reeds andere beroepen hadden nagestreefd. Een deel van de boerderij, zijnde de kreken nabij de Kruisbeek, aan het Brabants landschap en een deel aan een particulier genaamd De Boer.